Betongpartiet

Trodde nedläggningarna av militära förband bara var stoppade, men det har nog även skett en förflyttning? Nytt högkvarter verkar vara Betongpartiet (tidigare känt som Folkpartiet). Här genomsyrar kraven på disciplin, ordning och reda alla politikområden, inte endast Björklunds skola inspirerad av Hets.  Målen förefaller oftast vara barn, nu skall barn under 15 år ställas inför rätta. 

Lika bra att sluta kalla barn för barn. Ge dem vuxenstatus direkt vid födseln, så kan lymlingarna arresteras redan i porten till förskolan. 

– Marita –

No Comments

vmm

Din avslutande kläm om att sluta se barn som barn antar jag var ironisk men jag ska nu komma med en hädisk tanke: varför inte avskaffa begreppet straffmyndighetsålder? Barn är såklart barn men dom är ändå människor och det är vitktigt att se dom som människor. Det dom gör ska tas på allvar men vi ska naturligtvis inte sätta barn i fängelse. Påföljderna, dvs straffen, måste såklart vara anpassade efter ålder. Ingen 4-åring som tömt en hink (det är samma sak som spann you westsvenska läsare) med sand över sin kompis i sandlådan ska åka i fängelse. Men 4-åringen är en människa och förtjänar den respekt som människor ska ha och med människoskapet så kommer också ett ansvar för sina gärningar. Jag tycker det är överdrivet att poliser åker ut till sandlådorna men rent teoretiskt så skulle det ändå vara bra om poliser skulle kunna stövla ut i en sandlåda och “utdela en tillrättavisning” och säga till någon att hörru, man får inte hälla sand över någon. Det skulle signalera att ungen som gjort det här är en människa som vi tar på allvar, det han eller hon gör är något vi tar på allvar, brottsoffret (typ den som fått sanden på sig) är också någon vi tar på allvar och bryr oss om, och i det här samhället får man inte göra precis vad som helst mot andra för då lägger sig samhället sig i och det är vi som bestämmer.

Tanken om helt slopad straffmyndighetsålder var något jag kom på alldeles nyss och det är kanske en dum idé men jag tycker ändå det är värt att tänka på.

Det är så här politik ska funka! Man kommer på en idé som man tror kan vara bra och så får man se vad andra tycker. Om andra inte gillar tanken eller inte fattar den så försvinner den men annars så kan den växa och en dag hamna i lagboken.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej VMM
Med exemplet barnet i sandlådan, gör Du gemensam sak med FP o lyfter straffet, tillrättavisningen som det rätta sättet att fostra (o bilda) barn/ungdomar. Eller alltså vuxna i mindre storlek om barnbegreppet raderas. Men empati och insikter om sammanhang kan inte läras ut av poliser. En 4-åring förstår inte vad som händer, förstår inte orsak o verkansamband fullt ut, utan blir bara rädd. Då fostras de som typ Pavlos hundar: göra vissa fel medför vissa bestraffningar. Så skulle man förstås kunna ha ett samhälle: learn by fear. Men det blir förstås inget trevligt samhälle att leva i.

Håller absolut med om att man skall spåna. Kan vara hur galet som helst, så lägger man det på soptippen, i skrivbordslådan eller går vidare direkt. Ser vi ex. till hur infrastrukturen avreglerades var det omöjliga idéer för inte alltför länge sedan. Nu är vi där.

Men jag är aaaastrött efter jobbet så jag orkar inte vare sig vara kreativ eller ironisk………….. 🙂

/Marita

Reply
vmm

Gustav: ja, kanske. Jag anser det här som en försöksballong och det är väl så man startar en demokratisk process.

Kul i alla fall att du gillade min idé! Nu är vi två!

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.