Arenor och folkbildning i samma vatten

Rege­ringen måste skapa incitament så att statsbidrag går till välfärdens kärna och inte till dyra satsningar inom fritid och kultur, skriver Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram, på  DN Debatt.

Och ger exempel på svindyra idrottsanläggningar som växer upp som svampar i krisens Sverige:

En pikant detalj när det gäller Sandvikens kommun är att den nu tagit över en arena som har tre gånger så stor isyta som Globen och rymmer 10 000 åskådare, vilket nästan motsvarar en tredjedel av hela kommunens invånarantal. 150 anställda har varslats inom skola och äldreomsorg.

I Västra Götaland har vi skandalinvesteringen i Vänersborg där kostnaderna för en ny idrottsarena stigit från 90 miljoner till 170 miljoner. Anledningen till kostnadsökningen är undermånligt beslutsunderlag: politikerna valde helt enkelt bort en fördjupad studie över kostnaderna TTELA . I grannkommunen Trollhättan byggs det också bandyarena, dock för “ynka” 60 miljoner kr.  2 medelstora grannkommuner som måste ha varsin ny arena. 

Men sedan fiskas det i grunda vatten när Thomas ger sig på studieförbunden och folkbildningen. Folkbildningen måste tvärtom värnas som en väg till ett mer demokratiskt samhälle.

Att exkludera kultur- och fritidsektorn från välfärden är väldigt, väldigt farligt.  I kultur och fritid ingår också fritidsgårdar, som GUTS i Göteborg och bibliotek, verksamheter  som är en förutsättning för framtida välfärd.  Att som Thomas föreslår, avskaffa kommunernas fritids- och kulturnämnder, för att få tillgång till de statliga x-pengarna,  riskerar att slakten av viktig kultur och fritidverksamhet kan fortsätta ohämmat.

Att Timbro ser det uppenbara slöseriet med skattemedel är bra. Att prata megarenor och folkbildning i samma andetag är det inte. Så vad vill egentligen Timbro åstadkomma? Vad som inte framgår i Thomas debattartikel, men i rapporten han hänvisar till, är att den kommunala kultur- och fritidssektorn mår bra av att konkurrensutsättas.  Så fiffigt att peka på slöseri, kasta ut barnet med badvattnet och aldrig vika från det huvudsakliga syftet: att värna den egna gruppens ekonomiska intressen. Som välfärdsföretagen: de framtida huvudaktörerna i kampen om välfärden.

Välfärd a´la Timbro, bevare mig väl

Idrottsarenor i Sverige, beslutade och på gång

Långt ifrån lagom  – kommunala satsningar i kristider Timbro

Välfärdsvinsten – Strävan efter vinst och utdelning ger bättre välfärd för skattepengarna Timbro

Läs även andra bloggares åsikter om ,

– Marita –

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.