4,8 % – Hur då?

Krisen har gått hårt åt materialanskaffningen på såväl tidningsredaktioner som opinionsinstitut.  Tydligen är det för dyrt att köpa in även den enklaste miniräknare. Men om huvudräkningen inte är helt bortglömd kanske den kan användas innan man slår upp rubrikerna om att Alliansens leder stort.

 Alliansen har ett övertag på 4,8 rocent enligt SvD .  En siffra som härleds ur följande resultat:

M: 35,5
FP: 7,3
KD: 3,8
C: 3,4
S: 30,9
MP: 7,5
V: 6,8
SD: 4,2

Eftersom Sverige fortfarande har en 4 % spärr, måste ju de partier som hamnar under räknas bort. Eventuellt kan KD klamra sig fast genom valkretsmandat, men det lär knappast vara troligt om man ser på den nationella minskningen som ger utslag även i Jönköping. Om vi räknar de borgerliga partier som kommer kommer över 4 % (moderaterna och folkpartiet) ger det 42, 8 %.  Adderas KD, låt oss säga med 4 % , ger det 46, 8 % .  De Rödgröna hamnar på 45,2 %.

Alliansen tar ledningen , applåderar Expressen. Räknenissan har tagit semester (eller fått sparken?) även här.  Kanske ledning, kanske inte.  Men hur som helst inga 4,8 %.

Den enes bröd, den andres död: Moderaterna har käkat KD till frukost och nu är det Centerpartiets tur att slukas. Som mellanmål. Blir det Folkpartiet till nattamat? Sverigedemokraterna blir dock fullgod alliansbroder, flyktingpolitiken är ju redan synkad och man kan säkert komma överens om resten.

Moderaternas lyft oroar och förvånar mig, återkommer om det. Samuel ser dock ett ljus i Frankrike mot den tilltagande kapitalisthysterin.

– Marita –

No Comments

Jan Wester

Nyliberal media har flyttat ut ledarna till nyhetsplats. Det är unken journalistik och bedrövlig sådan. Det gör att jag utan utbildning nog skulle kunna bli journalist. Om det bara handlar om att skriva dynga utan verklighetsförankring så kan nog jag skriva sådant också mot lön.
Bloggägaren har rätt! 4% spärren är inte avskaffad. Inte ens i ett Sverige styrt av moderaterna. Alltså: Alliansens partier I RIKSDAGEN är moderaterna och folkpartiet. Inga andra! Enligt denna mätning! Och då är kommentaren “alliansen i ledning” ointressant och ej adekvat! För den alliansen får inte enligt reglerna regera! Parlamentarismen säger att det block som har mest röster ska tillfrågas att bilda regering och då räcker det inte med moderater och folkpartister hur än gärna de vill.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Jan
Ja, Du har rätt: “Nyliberal media har flyttat ut ledarna till nyhetsplats. “. Vete faro om det ens är journalister som skriver, verkar snarare vara M:s PR-byrå som knackar ned textmeddelanden klara för publicering.
/Marita

Reply
Oscar

Som femenist förstår jag att du vill se ett muslimskt kalifat i Sverige om 50 år (det som Mona med all största sannolikhet kommer att införa). Alla med någon form av intelligens förstår att vänstern är destruktiv, på alla sätt och vis.

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Oscar
Som feminist vill jag införa ett jämställt samhälle. Ett samhälle med mänskliga rättigheter. Inget annat.
/Marita

Reply
Thomas Tvivlaren

Bedrövlig journalistik onekligen. Dock inte alls oväntat att M tar täten som parti, dels med tanke på hur Allianssamarbetet urholkat existensberättigandet för C och KD och dels med tanke på hur S driver omkring vind för våg utan sin tidigare ideologiska grund och med en ledning som ger ett intryck av att inte ha en susning om någonting längre… Det går inte att spela bortamatch genom att härma hemmalaget. I synnerhet inte i tider när väldigt många skriker efter något nytt. Monas försök att lägga hela skulden på LO-debaclet visar med all önskvärd tydlighet att S har en kris av sällan skådat slag.

För att leka Saida för ett tag: Bodis kommer att ta partiledarrollen framöver. Den tidigare ideologiska förankringen kommer att försvagas ytterligare. “Alliansen” får fritt spelfält…

Reply
Fior i Västra Götaland

Hej Thomas Tvivlaren
Håller med – s saknar idelogisk grund. Man svassar efter Alliansen med blåkopieförslag. Ngn tar över eftersom s hela tiden söker syndabockar till sin misslyckade politik. Offrar ledare på löpande band istället för att ta itu med det verkliga problemet.

Hej Kent Persson
Ja, Moderaterna har ett bra utgångsläge, men inte Alliansen i sig. Nu visar sig faran med samverkan: de mindreartierna tar så mkt stryk att de riskerar 4 %-spärren. Vilket i sin tur drar med sig Moderaterna. Med s miserabla politik är det inte helt otroligt, faktiskt.

Hej H
Ja, det optimala för Alliansen är nog just en valallians. Risken för att 1 eller flera partier faktiskt raderas ut pga av M:s framgångar är uppenbar.

Reply
www.kentpersson.se

Moderaterna är större än sossarna. Det leder till ett helt annat politiskt landskap. Alliansen kommer att ha ett bra läge att återigen få bilda majoritetsregering.

Reply
H

Det är väl inte så konstigt att de skriver att Alliansen har ett övertag med 4,8%? Stödet för dessa partier är ju så mycket större (åtminstone enligt denna undersökning).

Att prata mandat nu känns inte så relevant, det är långt kvar till valet och mycket kan ändras. I en valrörelse kommer de mindre partierna automatiskt att synas betydligt mer än de gör idag, och ha andra möjligheter att nå ut med sina budskap. Skulle något parti hamna runt 4%-gränsen kommer de dessutom säkerligen att få stödröster från personer som egentligen föredrar något annat parti.

På en del håll har det dessutom höjts röster för så kallade valallianser, så att man inte skulle riskera att 3,9% av rösterna skulle “kastas bort”.

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.