Med fingrarna i syltburken på bästa sändningstid

De häftiga reaktionerna gjorde att SEB-ledningen avstår från sin kreativa lönefantasi. En karusell som snurrade så fort, att de högsta cheferna riskerade att ramla av i farten. Och det kanske de gör ändå.

VD Annika Falkengren säger:

– Jag kan inte nog beklaga hur fel det har blivit

Vadå “blivit”? Fel har det varit från början, det har inte blivt vare sig bättre eller sämre. Det är fel.  Marcus Wallenberg:

När styrelsen gjorde om lönen för bankledningen gjorde vi det i en strävan att införa ett system som uppfyller garantiprogrammets krav samtidigt som det är mer konkurrensneutralt och långsiktigt

Ledsen, men jag förstår inte “konkurrensneutralt och långsiktigt” – hur då? Resonerade man så vid varslet av de 500? Eller stryker man bara 500 streck i personalliggaren?

Falkengrens beklagande ger uttryck för ett fenomen som verkar ha blivit kutym när fingrarna fastnat i syltburken. Man beklagar och backar när det blir protester. Alltså när media rapporterar. Ett beklagande över hur fel det blev. Om jag vetat  – översatt: om jag vetat att andra skulle veta.  Jan Emanuel iom bostadsuthyrningen:

– Jag ångrar den där förbannade annonsen så det skär i kroppen. Onödigt, olämpligt och osmart. Jag skulle kunna hugga av ett finger för att ha den ogjord.

Men han tycker inte att han gjort något fel, vare sig moraliskt eller juridisk. Säger förlåt, men “ber inte om ursäkt”.

Den gemensamma nämnaren är att ångerfullheten orsakas av den mediala uppmärksamheten. Inte händelsen i sig. Kanske är det ännu egenskap som utmärker utanförskapet:  med fingrarna i syltburken på bästa sändningstid = fel!. Samma saker, fast i skydd av mörkret = rätt. 

– Marita –

 

 

No Comments

vmm

Och av någon anledning så tror jag att om Falkengren varit en “gubbe” så hade många pratat om mäns rovgirighet och hänsynlösa jakt på pengar. Hon hade setts som ett exempel på “hur män beteer sig”.

Nu väntar jag bara på att få läsa storiesar i alla möjliga tidningar om hur den stackars kvinnan Falkengren utnyttjats av dom rovgiriga och hänsynslösa männen i SEBs styrelse i jakten på pengarna… Hon är i själva verket ett offer, och att hon nu tvingades backa om lönen… ja, det hade en man aldrig tvingats göra utan det var bara för att hon är kvinna osv.

Usch, jag är på cyniskt humör, känner jag.

Reply
fiavg

Att vara kvinna är inte detsamma som att vara feminist. Och alla feminister är inte kvinnor.
Stackars offer Falkengren – Det tror jag inte att Du få läsa. Tvärtom tycker jag att media talar om Falkengrens beteende TROTS att hon är kvinna, som om hon förväntades vara mer moralisk än en man. Tycker att drevet mot Falkengren är större pga av att hon avviker från normen VMMM (vit medelåldersman m makt)…:) Vi (?) iaf jag som är så gammal kommer ihåg drevet mot Reefat som var urskillningslöst. Och då fanns ändå inte nätet som kunde hetsa. Han som icke-svensk var heller inte normriktig. Titta hur Svanberg flyter fritt, tros avskedanden av personal o trots taskig kassa. O med en väääldigt mkt bättre lön. Och med höjning. Som media tar med en gäspning.

Jaja, det är bra med cynism, piggar upp lite. Bara Du inte fastnar, så Du blir manliga motsvarigheten till Svelands boktitel…:)
/Marita

Reply

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.